De spanningen rond de opvang van Oekrainers lopen op. Gemeenten kampen met onduidelijke bekostiging, ook voor de gebouwen. De tijdelijk ingerichte locaties worden inmiddels al 2,5 jaar gebruikt en voldoen volgens gemeenten niet. Ze zijn te vol en bieden te weinig privacy. Gemeenten willen de locaties verbeteren of de opvang verhuizen naar een plek die beter voldoet, maar afnemende financiering verhindert dit.
Verzoek om actie
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022 hebben Nederlandse gemeenten snel opvang geregeld voor Oekraïers. Binnen twee weken waren er 25.000 plekken gerealiseerd en inmiddels zijn dit er meer dan 90.000. Nu het conflict voortsleept, stapelen de problemen zich op: van gebrekkige financiering, slechte leefomgeving tot aan spanningen binnen groepen vluchtelingen. Gemeenten willen veranderingen en vragen via een petitie om actie van het Rijk.
Afkalvende financiering
Afspraak tussen Rijk en gemeenten was destijds dat de kosten van de opvang niet op rekening van gemeenten zouden komen. Daarom ontvangen gemeenten voor de opvang financiering van het Rijk. Deze financiering is niet structureel. Hierdoor kunnen gemeenten geen kostenbesparende meerjarencontracten afsluiten en niet kostenefficiënt werken. Er heerst constant de vraag of toekomstige kosten gedekt kunnen worden. Dit wordt verergerd door een jaarlijks versoberende financiering vanuit het Rijk, zonder duidelijke uitleg waarom, melden gemeenten.
Stijgende spanningen
De druk om de opvang te verbeteren wordt nog verder opgevoerd door stijgende sociale spanningen, middelenmisbruik en oorlogstrauma’s. Opvanglocaties zitten al weken boven de 99% vol. Onder de huidige voorwaarden zien gemeenten geen manieren om aan de vraag naar opvangplekken te voldoen.
Langer termijn plan nodig
Gemeenten geven aan dat studies uitwijzen dat een deel van de vluchtelingen niet meer zal terugkeren naar Oekraïne. Hun kinderen wonen soms al langer in Nederland dan in Oekraïne. De roep om structurele oplossingen is dus groot. Gemeenten vragen nu aan het Rijk om de regie te nemen en lange termijn plannen met bijbehorende financiering te verzorgen, voor een menswaardige en uitvoerbare opvang.
|
Meedoen?Heel goed. Meld je organisatie aan als partner. Dan helpen we elkaar ook rond dit dossier vooruit. Tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024 komen we met een voorstel de kosten voor de opvang van vluchtelingen beter in beeld te brengen. Dit doen we tijdens de sessie over begroten en verantwoorden. Aanmelden kan nog. |
Image
|
Meer informatie
Petitie: gemeentelijke opvang Oekraïners niet lang(er) houdbaar
Webinfo: Vluchtelingenopvang